Saturday, May 12, 2012

Yeast-free walnut bread

A good 2 yeas ago I got a bread machine. It was a nice present from my parents. From that point I'm off from shop bread. I baked a few real bricks but usually these are turning out lovely. And the smell!!! The freshly baked bread smell! Yummy! I will take a photo about my yeast bread tomorrow, baking bread every other day.


But... The last few months I'm on yeast free diet. I tried the soda breads from the nearby shops, there were not perfect for me. Tried out lots of yeast free bread recipes from the internet. And now I bake my own version.

And here comes the recipe.

Yeast-free Walnut Bread by Me ;)
  • 1 cup wholemeal flour
  • 2 1/4 cup strong white/bread flour
  • 5 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon salt
  • 2 cup water
  • 1/4 cup olive oil
  • 2 handful of walnut, roughly chopped

  1. Preheat your oven at 200C/400F.
  2. Mix together the dry ingredients.
  3. Add the water and oil.
  4. Mix together with a spoon until the dry ingredients are wet throughly.
  5. Add the walnut, mix it.
  6. Pour the batter in the bread pan, tap a few times the bottom of the pan, make a nice even top. (I use silicon bread pan, very easy to pop out the bread in the end and no greasing before baking. But you need use a baking tray because the silicon pan is a little bit wobbly.)
  7. Cut a deep line/X into the top. This allow the bread to expand.
  8. Bake in the preheated oven for about 1 hour.
  9. Turn out bread and let cool on a rack.
Enjoy!



Több mint két évvel ezelőtt a szüleimtől kaptam egy kenyérsütő gépet. Azóta sem vettem boltban kenyeret. Az elején sütöttem pár igazi téglát azóta általában szép kenyerek kerülnek az asztalra. És a frissen sült kenyér illata... Hmmm... Csak minden másnap sütök, holnap majd készítek pár fotót és igyekszem felrakni.

Sajnos az elmúlt pár hónapban élesztőmentes diétára kerültem. Kipróbáltam a bolti sütőporos kenyereket, de nem voltak az igaziak. Végig próbáltam jó pár a neten található élesztőmententes kenyérreceptet. Így született meg az én verzióm.

Élesztő nélküli diós kenyér
  • 1 csésze teljeskiörlésű liszt
  • 2 1/4 csésze kenyérliszt
  • 5 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 2 csésze víz
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 2 marék durvára vágott dió
  1. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokra.
  2. Kavard össze alaposan a száraz hozzávalókat.
  3. Add hozzá a vizet és az olajat.
  4. Keverd össze kanállal de csak annyira hogy minden átnedvesedjen.
  5. Keverd bele a diót.
  6. A tésztát öntsd bele a kenyérsütő formába, ütögesd meg párszor a forma alját, simítsd el a tetejét. (Én szilikon kenyérsütő formát használok, mert a végén nagyon könnyű kiborítani a kész kenyeret, nem kell kikenni a formát. De kell alá egy másik tepsi, mert a forma magában azért nyeklik.)
  7. A tetején késsel csinálj egy mély bevágást.
  8. Úgy egy órát süsd előmelegített sütőben.
  9. Borítsd ki a végén a formából és rácson hagyd kihűlni.
Jó étvágyat!

No comments:

Post a Comment